الف) سطح1 (مشاورات سال اول) :
طلاب متقاضی شرکت در بخش تخصصی مدرسه، پس از قبولی در آزمون شفاهی و دارا بودن سایر شرایط مندرج در آئین نامه پذیرش، به مدت یک سال در مشاورات سطح1 شرکت می نمایند؛ و در این مدت با روش کار فقهی و اصولی در درس خارج و روش تقریر نویسی آشنا می شوند.
برای طلاب سال اول علاوه بر شرکت در مشاورات فقه و اصول، شرکت در کلاسها و فعالیتهای ذیل الزامی می باشد:
- کلاس و کارگاه رجال
- کلاس تاریخ فقه و فقهاء و آشنایی با کتب فقهی و اصولی
- مباحثه درس خارج
* ارائه مقاله در سال اول اختیاری می باشد.
ضوابط مشاورات سطح1
- برای طلاب سال اول گروه مشاوره جداگانه تشکیل می شود؛ لذا امکان حضور ایشان در گروههای مشاوره سالهای قبل وجود ندارد.
- کلاس مشاوره(در فقه و اصول) همپا و متعاقب درس پیش میرود.
تبصره: حداکثر فاصله کمّی مشاوره از درس خارج یک هفته میباشد. بدین منظور انتخاب مطالب اصلی جهت تحقیق و پرهیز از طرح مطالبی که از درجه اهمیت کمتری برخوردارند ضروری میباشد.
- برای طلاب سال اول، مراجعه به متن درسی استاد (در مشاوره اصول و فقه) کافی است؛ و در صورتیکه پس از گذشت مدتی (حداقل2ماه) از شروع مشاورات، سطح علمی اعضای مشاوره مورد رضایت استاد مشاور و معاونت آموزش مدرسه بود، علاوه بر مراجعه به متن درسی استاد، تحقیق از یک کتاب مرتبط با موضوع درس پیشنهاد می شود.
- کتاب پیشنهادی برای مشاوره اصول: تحریر الاصول آیت الله موسوی جزایری یا مصباح الاصول محقق خویی ؛
- کتاب پیشنهادی برای مشاوره فقه: موسوعه محقق خویی.
- نکته: البته در بحث فقه با توجه به اینکه موضوع درس خارج فعلا قواعد فقهیه می باشد، منبع پیشنهادی جهت مراجعه عبارت است از: قواعد فقهیه آقای بجنوردی
- حضور طلاب سال اول در سه ماهه نخست به صورت آزمایشی بوده؛ لذا درصورتیکه شخصی، به ضوابط مقرر برای شرکت در مشاوره پایبند نباشد و بدون آمادگی علمی در مشاوره حضور یابد، از حضور در بخش تخصصی و استفاده از مزایای آن محروم خواهد شد.
وظایف طلاب در مشاورات سطح1
- انجام حداقل 3 ساعت کار علمی در روز (علاوه بر حضور در درس خارج و مشاورات)، ترجیحاً در محل دارالتحقیق (به ازای هر ساعت مشاوره، 1.5 ساعت مطالعه و تحقیق)
- سطح آمادگی مورد نظر، تسلّط بر مطالب درس خارج و آمادگی ارائه تحقیقات مشخص شده مرتبط با موضوع درس می باشد.(این تحقیقات توسط اساتید مشاوره تعیین می شود.)
- نوشتن خلاصه تحقیقات مقرر از سوی استاد با دسته بندی و چینش مناسب
- نوشتن جزوه از مطالب مطرح شده در مشاوره، به گونه ای که ارتباط نکات مشاوره با مطالب درس خارج مشخص باشد.
- ارائه یک مقاله در طول سال تحصیلی بصورت استحبابی
ب) سطح2 (مشاورات آموزشی پژوهشی) :
طلابی که در سال اول، حضور منظم و فعالی در مشاورات داشتند؛ و استاد مشاور و آموزش مدرسه، از وقت گذاری علمی ایشان در سال اول رضایت داشتند، می توانند با دارا بودن شرایط زیر در این سطح از مشاورات شرکت نمایند؛
ضوابط مشاورات سطح2
- مشاوره اصول همپا و متعاقب درس خارج پیش میرود و حداکثر فاصله کمّی مشاوره از درس خارج یک هفته میباشد؛ ولی از آنجا که بناست در مشاوره فقه، کار بصورت تحقیقی و با مراجعه به منابع متعدد انجام شود، بصورت طبیعی از درس خارج عقب می افتد؛ بدین منظور انتخاب مطالب اصلی جهت تحقیق و پرهیز از طرح مطالبی که از درجه اهمیت کمتری برخوردارند ضروری میباشد.
- در مشاوره اصول و فقه علاوه بر مراجعه به متن درسی استاد، تحقیق از حداقل سه کتاب مرتبط با موضوع درس الزامی می باشد.(این کتابها با هماهنگی مدیر و اساتید مشاوره تعیین می شود.)
- کتب پیشنهادی برای مشاوره اصول: تحریرالاصول آیت الله جزایری، تهذیب الاصول امام خمینی، مصباح الاصول محقق خویی،
- کتب پیشنهادی برای مشاوره فقه: مستند محقق خویی، مستمسک سید حکیم، جواهرالکلام
- نکته: البته در بحث فقه با توجه به اینکه موضوع درس خارج فعلا قواعد فقهیه می باشد، منبع پیشنهادی جهت مراجعه عبارتنداز: قواعد فقهیه آقای ایروانی، قواعد فقهیه آقای بجنوردی، قواعد فقهیه آقای مکارم.
- در روش و محتوای مشاورات آموزشی پژوهشی فقه، بعد از 4 سال، دو تغییر ایجاد می شود :
الف) امکان بررسی موضوعات درس خارج بصورت تمهیدی وجود دارد.
ب) منابع تحقیق و مراجعه از 3 منبع به 5 منبع افزایش می یابد.
- از آنجا که هدف از ایجاد مشاورات آموزشی پژوهشی، دست به قلم بردن طلاب و خروجی گرفتن از مشاورات در قالب مقاله، می باشد؛ پس از آنکه در مشاورات، بررسی تحقیقی و پژوهشی چند موضوع(مثلاً 5 موضوع) به پایان رسید، 2 هفته به طلاب فرصت داده می شود تا هریک به انتخاب خود یکی از موضوعات مطرح شده در مشاوره را در قالب یک مقاله استاندارد علمی آماده، و به معاونت پژوهش مدرسه تحویل دهد؛ و دراین دو هفته جلسات مشاوره بصورت فردی و برای بررسی ساختار مقاله و نحوه ورود و خروج در بحث برگزار میگردد.
- درصورتیکه شخصی، وقت گذاری لازم جهت تحقیق و کار روی مباحث مشاورات را نداشته باشد و به ضوابط مقرر برای مشاورات آموزشی پژوهشی پایبند نباشد و بدون آمادگی علمی و انجام تکالیف محوله در مشاوره حضور یابد، از حضور در مشاورات آموزشی پژوهشی محروم خواهد شد.
- مدت حضور طلاب در این سطح حداکثر 6 سال می باشد.(از سال دوم تا پایان سال هفتم)
وظایف طلاب در مشاورات سطح2
- انجام حداقل 3 ساعت کار علمی در روز (علاوه بر حضور در درس خارج و مشاورات)، ترجیحاً در محل دارالتحقیق (به ازای هر ساعت مشاوره، 1.5 ساعت مطالعه و تحقیق)
- سطح آمادگی مورد نظر، تسلّط بر مطالب درس و تحقیق همان موضوع از سه کتاب مرتبط با موضوع درس می باشد.(این کتابها با هماهنگی مدیر و اساتید مشاوره تعیین می شود.)
- نوشتن جزوه با مفاد زیر:
- خلاصه درس خارج و نظرات استاد
- خلاصه تحقیقات مقرر از سوی استاد با دسته بندی و چینش مناسب
- نوشتن نکات و جمعبندی های مطرح شده در مشاوره، به گونه ای که ارتباط نکات مشاوره با مطالب درس خارج مشخص باشد.
ارائه دو مقاله علمی (با رعایت تمامی ضوابط محتوایی و شکلی) در هر سال تحصیلی